23/7 2011

Tänkte att jag skulle berätta för er om hur min och Dumles ridtur tillsammans med Jessica och Gibson gick.
Det går ganska fort, för det gick kort sagt inte alls. Ponnyn ville nämligen inte vara med idag. Jagade honom i hagen i över en halvtimma, svor och hotade med utegångsförbud, liten hagen, grimma dygnet runt och ingen kvällsmat. Men icke sa nicke, har han bestämt sig så har han.
Så vi får väl ta våran ridtur någon annan dag, när Lille Herrn behagar vara med...

Tidigare idag var jag och Hedda och jagade honom med kameran, eller rättare sagt så var det nog mer han som jagade kameran, prylgalen och nyfiken som han är. Väntar bara på att Hedda ska ladda in dem i datorn och skicka dem till mig, så ska ni sen få ta del av lite mer av Dumles liv, umgänge, hur han bor osv. Kan ju vara lite intressant.

Men för ögonblicket får ni nöja er med en gammal bild av min Älsklings-Pownie.

Allra första bilden på Dumle, 2 år gammal, tagen den 1/11 2009, när vi var ner till Köping och tittade på honom. Kärlek vid första ögonkastet. <3


Dumles FLICKVÄN!

Idag har Hedda varit till Dumle, och de gjorde inte speciellt mycket mer än gosade lite. han är en liten gosboll, lilla Dammie, på sina egna villkor. Ibland vill ha gosa mycket, och ibland går han bara iväg.

Tänkte i dagens inlägg presentera Dumles flickvän, "Fia", eller Fire of My Heart som är hennes fullständiga namn. Hon är ett varmblodssto född 1999, har sprungit in en liten slant på travet, men är numera omskolad till hopphäst, och en väldigt duktig sådan också. *Dumle är stolt över sin flickvän*

Att Fia och Dumle fick träffas och börja pola med varandra var egentligen Gromits fel (förtjänst?). Han ställde nämligen till det för sig (och Fia), en gång när han de gick ihop och han blev lite för kär i henne, och beslutade sig för att de skulle skaffa ett föl. För att göra en lång och tråkig historia kort, så kan vi säga att det är nog bäst om Gromit får gå själv, innan han ställer till med något mer.
Så när Dumle flyttade till Lilla Stallet, fick han bli Fias lilla hagkompis. De har under den tid som dom gått ihop utvecklat ett ganska invecklat förhållande till varandra, där det är hon som bestämmer, och han som lyder. Om man vill skojja till det ytterligare, så kan man likna dem lite vid seriefigurerna "Selma och Fridolf", så då förstår ni nog lite bättre hur jag menar.
Fia har en liten ritual på morgnarna, att när dom kommer ut till hagen så ska hon jaga runt honom litegrann, sen går hon och dricker vatten, och sen kan man börja äta. Dumle i sin tur finner sig i den behandlingen, för han har nog lärt sig att Fia skäller värre än hon bits.
Ibland vill inte Fia erkänna att hon faktiskt tycker om Dumle lite, men det märks ganska tydligt vid vissa tillfällen. Om man tar ut honom innan hon har hunnit äta klart, så händer det att hon slutar äta. Ibland på kvällstid har det hänt att hon inte kan börja äta förrän han har kommit in, han också. Och en gång, på en miniklubbtävling, fick vi binda upp honom utanför hennes box för att hon skulle sluta ropa efter honom.

Så är det, ibland duger han, och ibland är han ivägen för henne. Beroende på vad hon är på för humör. Det är iallafall ganska roligt ibland, att stå och iaktta dem. ;-P

Det var ganska spännande i början när de gick ihop, för Dumle hade inte varit vallack så länge, och hade inte träffat en "flicka" sen han lämnde mor sin. Och visst, förra sommaren försökte han betäcka både Fia och Zeph, det andra stoet som han går med på sommaren. men det gick av förklarliga skäl mindre bra, han nådde nämligen inte upp. Fia är ju en stor häst, och Zeph är GIGANTISK. Det fattade han nog själv ganska snabbt, för han la "bäbisplanerna" på hyllan efter ett tag, och har inte tagit fram dem sen dess. Ännu, iallafall...

Fias matte, Lisa, har donerat en bild på det söta kärleksparet. Tagen i sommarhagen i början av sommaren 2011. Visst är dom lite söta tillsammans?

Första veckan så gick Fia mest efter Dumle, kanske för att vakta så att han inte skulle hänga efter Zeph så mycket? Nu har hon iallafall släppt lite på kontrollen, men han är en liten fegis som springer och ställer sig bakom henne när han inte vill bli fångad i hagen.

Imorgon ska vi ut och rida med Jessica och Gibson.


Dumles BÄSTIS!!!

Lovade ju en presentation av Dumles kompisar, men eftersom jag måste få tag i bilder på dem allihop, så tänkte jag att jag tar dem en i sänder.

Tänkte börja med Dammies absoluta bästis... Och där slutade min hjärna fungera. Var tvungen att tänka efter länge för att komma på vem Dumles absoluta BÄSTIS är.
Om JAG fick välja, så skulle ju självklart Gromit vara hans bästis. De ägs av samma familj, står i samma stall osv. Hade varit smidigt, och dessutom var väl tanken med att skaffa Dumle från början att han skulle fungera som sällskap åt Gromit. För er som inte har så bra koll på oss, så kan jag berätta att Gromit är lite "speciell". Han är nämligen synskadad, och därmed lite hamig, osäker och rädd. (Skulle egentligen vilja skriva som jag tycker, att han är efterbliven, men då blir väl Malin fly förbannad på mig... ;-P skämt åsido, Gromit är en mycket fin och trevlig ponny, men vi kommer inte överens.)
Tyvärr är det så att Gromit inte riktigt tycker om Dumle. I början var han lite rädd och misstänksam, om det var färgen eller vad vet jag inte. Han kanske inte riktigt såg vad det var förnågot? Nuförtiden kan dom ju gå ihop och "umgås", men det händer att Gromit försöker spöa Dammie om de får vara ihop för mycket och för länge.
Visst kan dom gå ihop ibland, men att säga att dom är bästisar är en ren överdrift.

Nej, Jag skulle vilja gå tillbaka i tiden, och titta på Dumles umgänge innan han kom hit upp. Då bodde han som sagt i Köping, på Måsta Ponnyridskola. Där hade han en riktig kompis, nästan i sin egen storlek. Måzart heter han, och är liksom Dumle 4 år gammal. Han är en Welsh-ponny av cobtyp, uppfödd av Malin själv, U: Ezperanza och E:Talyllyn Abel RWC 7.
Under Dumles tid på Måsta bodde han och Måzart i samma box, åt samma mat, gick i samma hage... Ja, dom var helt enkelt RIKTIGA BÄSTISAR!
Jag har bara för några veckor sedan varit ner och träffat/ridit på Måzart, och jag förstår att han och Dumle tyckte om varandra. Måzart är så oerhört snäll och trevlig liten kille, som bara vill väl.

Det skulle vara oerhört roligt att få möjligheten att låta dem träffas igen i framtiden. Och se hur dom beter sig mot varandra, och om de känner igen varandra etc.
Här är iallafall en bild på Måzart, Dumles Bästis!


Har lånat bilden av Malin, hoppas att jag fick det. Finaste Måzze-Påzze...♥♥♥♥♥


21/7 2011

Idag har Dumle haft hi-life i hagen!
Dom har nämligen fått den utbyggd, så nu har han, Fia, Tjalle och Zeph typ hela baksidan, framför rasthagarna, att röra sig på.
Jättekul, tyckte Dumle, och smet in i en av rasthagarna. Där fanns inte så mycket gräs, men lite trädgårdsmöbler. Oj, så skojjigt, dom kan man både välta och tugga på!!!
När jag kom så stod han i den där rasthagen och såg lite ledsen ut, och eftersom hagen var stängd (endast övre grindslanan, undre är borttagen) så tänkte jag att han kanske hittat på bus och blivit förpassad dit. Så jag knatade ner och skulle hälsa på älsklingen.
Men han skulle inte hälsa på mig, utan han pep iväg, under grindslanan och bort till Fia.
Smartpownie...

Leona har varit och ridit honom idag. Tränade på att göra lite volter, halter och så lite trav. Båda skötte sig jättebra idag också.

Här får ni en liten bild på sötnosarna. Ingen vidare kvalla eftersom den är tagen med mobilen, men det syns iallafall vad den föreställer... =)


I hörnet kan man skymta plaststolarna som han har sällskapat med idag... =)


20/7 2011 - Kväll

Hade som sagt kväll i stallet, och när vi kom dit så hade Fias lill-matte Ida varit gullig och mockat åt Dumle. Tusen Tack!
För er som inte vet så kan jag berätta att Fia är en varmblodstjej, Dumles boxgranne, hagkompis och flickvän. Hennes lill-matte Ida är 7 år gammal och brukar låna Dumle ibland.

Lånade en bild som är tagen av Idas mormor Siv, föreställande Ida och Dumle på ridtur tillsammans i höstas:

Visst är dom söta??

Än en gång, Tack Ida för hjälpen med mockningen idag! =)


20/7 2011 - Lite rolig info

Har inte varit hos Dumle någonting idag, eftersom han har vilodag. Vi har kvällsfodring, så ska åka dit efter middagen idag.

Tänkte dela med mig av lite rolig (?) info om Dumle, så knske ni får en bild av hans person och hur han fungerar.

Namn: Dumle

Smeknamn: Dammie, Dam-Dam, Liten, Pownie-pojken, Älskling (Säker fler också, kärt barn har många namn...)

Född: 1/5 2007

Ras: Svensk Ridponny (Mamman är shettis, och pappan är okänd. Dock ser han inte ut som en ren shettis. Om jag får gissa skulle jag kunna tänka mig att han har lite welsh i sig...)

Ägare: H.K.M Degerman

Tidigare ägare: Malin Belinki, Måsta Ponnyridskola (När vi köpte Dumle av henne så fick vi inte bara en Pownie, utan även nya vänner. Jag besöker Malin och hennes ridskola lite då och då, och det är verkligen ett toppenställe!!!)

Stallfärg: Lila (Funderade på ljusgrön från början, men han är världens sötaste i sin lila outfit...)

Höjdhoppsrekord: Har hoppat 90 cm på löshoppning, och ca 75 cm med ryttare.

3 positiva saker: Bara 3?? Okay... Han är Världens Snällaste, Väluppfostrad och Otroligt Lättlärd!

3 negativa egenheter: Ganska Kräsen (äter inte så mycket annat än sin egen mat, knäckebröd och äpplen.), Ruskigt Envis Emellanåt, och... PRYLGALEN!!! (Tycker om SAKER, speciellt nya saker.. lyfter gärna upp, smakar, känner, luktar... Öppnar brevlådor man går förbi, soptunnor... Drar ut i skogen för att kika på roliga stenar...

3 bästa busen: Oj, det var svårt... han är ju inte så mycket för att busa... Men något som är värt att berätt om är väl i januari 2010, då han efter ett löshoppningspass tog sig in i hinderförrådet i ridhuset när vi höll på tt bygga bort, och vi knappt fick ut honom eftersom han inte ville gå därifrån...
Ett annat bus var väl när han fick gå själv med ryttare, utan ledare för första gången, och skulle gå slalom mellan koner. Det var inte så kul, men konerna var intressanta. Efter ett tag struntade han i ryttaren, gick fram till en kon och lyfte upp den. Gulligt... =)
Tredje buset då... hm... Vet inte om det räknas som ett bus, men det lockar fram skratt iallafall... han har ett ont öga till fåglar, och börjar det samlas fåglar i hagen så blir han helt tokig, springer mot dem och bockar. Gulligt. =)

Det var ungefär vad jag kom på för stunden. Om det är något mer ni vill veta om honom så kan ni ju alltid fråga. =)


Dumle i beteshagen -10. Lite rund om magen?? <3


19/7 - Sen kväll

Puh, är helt slut efter en lång dag.

På morgonen fick ju Dumle vara barn-pownie, och senare på eftermiddagen kom Leona och red honom en sväng.
Det gick superbra, både ryttare och häst skötte sig mycket bra! Dumle jobbade på, gjorde allt som Leona bad honom om, även om det vr jobbigt.
Leona var nog lite rostig eftersom hon inte ridit på några veckor, men hon blev snart varm i kläderna. En gång ryttare, alltid ryttare.

Det blev inte ett så långt ridpass. De fick träna stopp, gå, sväng, igångsättningar till trav och avsaktningar i hagen i ca 30 minuter. Det var nog ganska lagom, för sen var båda både svettiga och lagom trötta.
Skrittade fram och av efter vägen upp mot småstallarna. Eftersom Dumle går så sakta, och jag litar på honom till 110%, så gick jag och Leonas pappa lite före. Sen när vi vände, och passerade Dumle på tillbakavägen, då vände han också. Ganska gulligt, men ingenting som vi kommer att upprepa speciellt ofta, eftersom jag inte vill att han ska "få för sig något", och börja vända när det passar honom. Det räcker med att han testar och inte vill gå ifrån stallet ibland.

Jag lovade er en liten bildbomb tidigare idag, och här kommer den:

Dumle i sommarhagen 2010. Våran andra ponny Gromit syns i bakgrunden.Dumle och Julia har jobbat lite i ridhuset i början av sommaren -10.


Dumle och Wilma jobbar i hagen i Aug -10


Dumle drar matte Malin i vagn sensommaren -10


Wilma och Dumle hoppar i Feb -11
Första hoppningen med ryttare på ryggen!


Känns som att alla bilder är lite uttjatade, för att jag hr suttit och beundrat dem så mycket... Måste skaffa lite nya...
Imorrn blir det iallafall vilodag för Lill-pownien. Det har han förtjänat! <3


19/7 2011 - Tidig eftermiddag.

Nu blev det någon dags uppehåll med bloggandet iallafall, men jag kan glädja er med att jag ska försöka få in ett till inlägg ikväll, så ni får 2 stycken idag istället. Det blir väl bra?

Haft en ganska intressant förmiddag... På väg till stallet ringde telefonen, men eftersom jag inte kan prata medan jag kör moped, tänkte jag att jag väl får ringa upp vederbörande senare, för det var nog inte så jätteviktigt.
Väl i stallet kollade jag, och såg att det var Kicki som ringt. Och hon var ju i stallet, så då kunde vi ju prata face-to-face.

Hittade henne tillsammans med Lovisa, en liten tjej vid namn Rebecka och Rebeckas mamma i hagen - De höll på att ta in Dumle, skulle låna honom och rida en stund.
Det var det Kicki ringde om, och det är helt okay att dom lånar Dumle. Att bära på småtjejerna är inte så himla ansträngande för honom, och han är så duktig med barnen, så jag tror inte att någon är orolig för att något ska gå på tok.
Sagt och gjort - Dumle har fått tjänstgöra som barnridningsponny på morgonen, en uppgift som han (som vanligt) klarade galant. Ungarna älskade honom, och han verkade tycka att det var kul att få vara med.

Jag beundrar min pownie-pojke ibland... Endast 4 år gammal, riden regelbundet i ungefär 10 månader, och ändå beter han sig som en världsvan barnridningshäst som aldrig gjort annat och bär våra små stalltjejer som om de vore av porslin. Han vet verkligen vad som förväntas av honom.
Sen är jag så impad över att han är så försiktig med dem i övrigt också... Lovisa höll i grimskaftet själv när de skulle in från hagen (och en vuxen människa höll en hand i grimman såklart...) och han traskade med så snällt, gick inte för fort och var väldigt uppmärksam på vars hon var och vad hon gjorde. Och när de vill ge godis ur handen (vilket vi egentligen inte uppmuntrar, men det händer ju inte så ofta, så låt gå för den här gången då...) tar han det så fint och försiktigt med mjuka läppar, för att inte råka få med några fingrar.

Är det så himla konstigt att jag älskar min vackra, duktiga pownie över allt annat på jorden, när han uppför sig som om han var en ängel sänd från himlen. Jag tror ibland att det faktiskt är just det han är...

Senare i eftermiddag kommer Leona och ska rida ett pass, hon också. Hon har ju ridit lite lektioner på honom tidigare, så det kommer nog att gå superbra!
Mer om det får ni höra senare ikväll, och då ska ni även få en liten bildbomb på finaste Dammie-Dam-Dam. <3Dumle och Lovisa på premiärturen i slutet av förra sommaren. <3


17 Juli 2011

OJ, HERREGUD!!!

Kom på sent igår kväll när jag gått och lagt mig, att jag skapade en blogg till Dumle samma kväll som han klev av transporten här uppe i kalla norr, vilket är ungefär 1½ år sedan, Gått omkring hela dagen och funderat på vad tusan det var för adress, och framförallt - Vad tusan hade jag för lösenord?
Det var lättare att klura ut än jag trott, och taadaa - Dumles Dagbok har fått nytt liv igen.

Så mycket har hänt under den här tiden som Dumle har varit hos oss. Han har lärt sig så mycket, hunnit byta stall och kompisar... Ja, alldeles för mycket för att jag ska kunna få med allt i det här inlägget. Speciellt eftersom jag är lite stresad - Ska till stallet och pussa och krama på världens vackraste, klokaste och underbaraste kompis, nämligen DUMLE!

Här kan ni iallafall få ett litet smakprov på vad Dumle kan:


http://www.youtube.com/watch?v=ABMSrYrZLr8
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!