Presentation: Gromit

Då var det alltså dags att presentera ännu en av Dumles fyrbenta vänner: Gromit!

Gromit är en D-ponny, valack, dansk import, född 1998. Härstamning okänd, men han ser ut att vara en welsh cob, så vi tror nog på det.
Denna ponnys saga är ganska speciell, liksom hela han.
Gromit kom hit upp för att bli lektionshäst på Bodens Ridklubb, men eftersom han uppförde sig konstigt och var överdrivet rädd och "harig", fungerade han inte riktigt till den uppgiften. De kollade upp honom för att se om han hade ont någonstans, och efter mycket letande upptäcktes att han har en synskada. Hur mycket/lite han ser vet vi inte riktigt, men någon lektionshäst blev han då inte!
Våren 2007 blev Gromit utdömd, triangelmärkt, och så fick vi köpa honom för en symbolisk summa. För även om han inte kan hoppa eller tävla, så är han en otroligt mysig och go kille som fungerar utmärkt till träning och som skogsmulle.
Det är mest Malins ponny, eftersom han inte tycker om Heddas röst, och jag tycker inte att han är min typ av häst, då han kan bli lite orolig och stressad emellanåt.

Vi valde att låta Gromit få stå kvar på ridklubbens privatsida i nästan ett år, innan vi fick erbjudande om en box i Lilla Stallet. Det kändes mer lockande att stå där, på ett mindre ställe med mindre spring. Och det visade sig vara det bästa vi har gjort.
Gromit har haft ganska många kompisar under de 4 år vi haft honom. Första sommaren gick han med en Ridskolehäst vid namn Inka, som hade problem med att gå i flock. Senare polade han även med gammelfarbror Olympus, som han har gått med på bete ett år. I Lilla Stallet hade han en lite yngre kompis som hette Drifter, och under sommaren 2010 fick han gå med tävlingshästen Burre och åringen Cazphian.
Dock är Gromit, trots sitt handikapp, inte alls beroende av andra hästar. man kan lätt lämna honom själv ute, inne, eller gå ifrån kompisarna utan tjafs. Han tar in människan i sin "flock", och tyr sig till dem som han känner. När man leder honom, och det dyker upp någonting som skrämmer honom, kryper han in bakom en och lägger mulen på axeln, för att söka trygghet.

Tanken med Dumle var i första hand att han skulle bli en kompis och ledsagare till Gromit - En plan som sprack direkt! Första gången de träffades blev Gromit extremt rädd och skulle inte gå i närheten av Dumle. Kanske på grund av att han inte såg honom ordentligt?
Det tog ett ganska bra tag innan han accepterade Dumles existens. De har gått ihop i samma hage några gånger, men Gromit kan inte uppföra sig. Det har hänt att han har attackerat Dumle, och även om vi vet att Dumle kan försvara sig själv, så känns det onödigt att ha dom ihop om dom inte vill vara ihop.
Därför går nu Gromit själv, och Dumle med Fia, som från början gick med Gromit, som Gromit skulle betäcka, fastnade i och skar upp hennes bakdel med broddarna...


Gromit i Ridskole-hagen vinter -06/07


Gromit och Inka tillsammans sommaren 2007


Gromit hösten 2007

Hittade inga nyare bilder, men kanske, kanske, kanske kan vi försöka fånga Dumle och Gromit på en bild tillsammans här framöver? :-D


Kommentarer
Postat av: victoria

SV: nä, dom har mycket att lukta på vid tävlingar och alla andra kaniner runt omkring :)



Fin blogg du har! :)



Du får också gärna rösta på den bilden du tycker ska vinna min fototävling (du har två bilder att välja på)

klicka på denna länken och skriv en kommentar där vilken du tycker: http://vickevictoria.blogg.se/2011/august/rosta-final.html#comment

2011-08-08 @ 23:35:34
URL: http://vickevictoria.blogg.se/
Postat av: Linnea

Sv: Haha! jo, svansen är lång... :D ♥

2011-08-09 @ 11:08:25
URL: http://svartkanin.blogg.se/
Postat av: Linnéa

sv: tack så mycket. Söt blogg du har :)

2011-08-09 @ 14:33:54
URL: http://ponyhoppning.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0 Besokstoppen